B y g g B l o g g e n

B y g g B l o g g e n

Lilla Familjen Bloms ByggBlogg

Taklyft och rätt mycket mer

Familjen Blom är i farten och nu är det en ny våning som ska byggas då vi inte får plats...
Här kan ni följa en dagbok som kommer beskriva vad som händer och vad som inte händer när vi renoverar och bygger en våning till på vårt lilla hus.
Klicka HÄR om du vill läsa ända ifrån början, läs nerifrån och upp...
Trevlig läsning!

Yes!

PlanerPosted by Anna Wed, February 27, 2008 14:00:26

Ibland får man inse sina begränsningar och nu har vi tagit ett beslut som kommer att föra oss mycket närmre slutet på det här. Och vår favorit snickare har tackat ja till några timmars jobb och kommer och hjälper oss med "de sista listerna" (närmre bestämt smygar och foder kring närmre 20 fönster, foder kring ca 6-7 innerdörrar och golvsocklar i 5-6 rum)!

Det känns skööönt!
//A

  • Comments(1)//bygg.lillafamiljenblom.se/#post49

Inspirationen flödar...

PlanerPosted by Anna Sun, February 24, 2008 20:45:34

Men har jag lovat så har jag...

Så här kommer då lite uppdateringsbilder av vad vi sysslat med den senaste tiden. Man kan väl säga att bygget pga tid, lust och ork i princip legat nere ett par månader, men nu börjar det ta fart igen.

Blog Image

Stommen till trappen blev klar för nån helg sen. Den ska målas vit och sen ska vi beställa eksteg i stället för de mdf-steg vi har nu. Hela den övre delen ska bytas så det blir eksteg som sitter fästa i väggen och på stolparna i räcket så vangstycket kommer att försvinna och så ska det till ett räcke då... Under trappen blir ett förråd och där skymtar man nu tillfälligt den nya (röda) ytterdörren.

Så här det det ut uppifrån hallen... Den bakre väggen och partiet mitt över bjälklaget kommer att gipsas när vi fått dit ventilationsrören som ska gå nertill entrévåningen. Röret från köksfläkten ska också gipsas in.Blog Image

Så här ser det ut hittills i Theas rum...
Blog Image

Det som är kvar är en fondvägg som ska målas som jag tänkte ta tag i i april när jag slutat jobba, lite grejer på väggarna och en sängkappa som vi tänkte fråga om inte gammelmormor vill hjälpa till med. Och så ska hon få ett litet skrivbord framför fönstet (fotöljen är bara där tillfälligt, men den blir svår att få ut...) med hyllor till höger bakom leksaksskåpen. Å en matta... Vi har satt två 30 djupa 80 breda garderober på väggen mot det andra lilla rummet till leksaker och en normal djup 80 garderob till vä i hörnet innanför dörren för kläder, flytvästar etc. Sen blir det nog lite plast backar och sånt under sängen med.

Så här ser hallen ut sett frånTheas rum mot vårt rum och trappen.
Blog Image

Lite bråtigt... Golvet till hallen ligger där och en bänkskiva till tvättstugan. Och lite lådor och kartonger... Vet inte riktigt hur vi ska möblera det här rummet... Men det löser sig väl det med.

Och så slutligen vårt rum:
Blog Image

Eller delar av det...Halva gardinen har kommit upp. En "så länge" från Vallentuna, men den dämpar ekot i alla fall. Sängmöbeln är av samma sort. Kommer att bytas... Innan sommaren förhoppningsvis. Till vä utanför bild står linneskåpet som eg ska stå i tvättstugan för att vi ska ha nånstans att lägga våra kläder tills vi köpt ny garderobsinredning och så står det en spjälsäng där. Den ska in i Kottes rum, men det är det enda rum som ännu inte fått golv, så den står hos oss så länge. Och så behöver vi lite mattor och saker på väggarna...

Det som står på tur nu är golvet i Kottes rum och så ska Stefan försöka få klart elen här uppe. Och så ska vi lägga klart golvet nere i hallen. Och sätta de sista dörrarna. Målaren ska hit, Kottes rum och hallen/allrummet och trapphuset ska målas och sen ska vi tigga och be vår snickare Janne det allra finaste vi kan så kanske ha ntar på sig två dagars jobb med "de sista listerna"... Smygar och foder kring fönster, dörrfoder och golvlister är det vi hoppas få hjälp med. Sen så!

Ja.... Tvättstugan och badrummet då. Men det är ett senare kapitel.

  • Comments(1)//bygg.lillafamiljenblom.se/#post48

Oj....

PlanerPosted by Anna Wed, November 28, 2007 08:45:54

Tiden bara går och går och går...
Men det har faktiskt hänt lite sen sist! Ska försöka hinna ta lite bilder, problemet är att det redan är så mörkt när vi kommer hem, så det får nog vänta till helgen.

Vi har varit lätteduktiga och ägnat typ tre helger åt att röja och elda allt rivningsvirke och allt spill. Jag vet inte hur många kubik, och då har vi ändå sorterat bort "äckligt virke" (behandlat på nåt sätt) och "fint" virke utan en massa spik som vi kan elda inne i kaminen. Eller skulle kunna elda inne i kaminen. Det kräver ju att nån ska såga upp alltihop också...
Nästa vecka kommer en container så vi kan bli av med plåt, alla säckar med plast och osolering, gips och allt annat vi inte kan elda. GISSA om det ska bli skönt att kunna vända med bilen på gårdsplanen igen!

Sen har målaren varit här och spacklat och målat vårt och Theas rum. Nästa steg (till helgen) är spackling och målning av köket (jippie!) och spackling av allrum/hall och eller "Kottes" rum (Thea ska bli storasyster i vår!). Vet inte hur mycket han gör i den här vändan. Men nu har vi i alla fall fått ändan ur och beställt golv och innerdörrar dit upp, och foder, sockel och smygbrädor till alla fönster! Och en ny ytterdörr! Det känns som att vi tog ett stort kliv framåt i helgen, efter att ha ståt och stampat ett tag.
Stefan har varit jätteduktig och kopplat in elen till nya köksfläkten, och börjat sätta dosor, strömbrytare och så på övervåningen. Så nu är det bara i skåpet vi ska koppla in allting. Inte VI då... Det får nån annan göra...

Trappen är ju ett kapitel för sig, och nu har vi nog bestämt oss för att vi skiter i den! Vet inte om vi orkar med att försöka sälja den, jag tror inte det är helt lätt, men man kunde kanske prova i alla fall... Efter att jag pratade trappa hos mina föräldrar och kom med massor av idéer om hur deras nya trappa skulle se ut kom jag på att det var ju en SÅN trappa jag ville ha!
Så nu blir det en trapp med två raka trapplöp och ett vilplan. Vilplanet och det nedre löpet kommer vi att bygga upp med reglar och gips och sen lägga på ekskivor som steg. Det övre löpet ska fästas i sidan mot kökväggen och "sväva" över den andra trappdelen (men egentligen vila på räckesstolparna)... Ska se om jag kan få in en ritning som går att begripa... Jag ritar ju bara i 2D. Så den största utmaningen är att hitta nån som kan göra ett trappräcke i rostfritt med eköverliggare... Tillsvidare tror jag det blir spånsteg och den övre trappdelen fixar vi nog på nåt sätt med vangstycken i trä, bara för att få möjlighet att flytta upp...

Ska verkligen försöka lägga upp lite bilder i helgen!

  • Comments(0)//bygg.lillafamiljenblom.se/#post47

Ja, eller hur...

PlanerPosted by Anna Wed, October 03, 2007 14:08:35

Påstod sist att vi var på G igen. Man ska inte ropa hej... Killarna var här två dar och monterade gips. Fel. Sen kallade vi till samordningsmöte med vår KA och då bestämde dom sig för att lägga ner till dess för att inte något mer skulle missuppfattas. Halt ok.
Efter mötet tolkade vi det som att de skulle komma igen rätt omgående men en vecka senare har det fortfarande inte hänt nåt.

Enligt uppgift ska de nu dyka upp i morgon.

S och jag ska vara lediga på fredag och bla jobba lite med golvet i köket. Hoppas få det klart tom trappen i alla fall till kalaset på söndag. Lovar att det kommer bilder på köket med då! Önskar mig belysning i hallen med, och kanske lite utomhusbelysning, det börjar bli mörkt nu...

Efter alla lovord i denna blogg känns det lite som att det vore på sin plats med ett varningens ord. Särskilt som vi blivit kontaktade av andra som är sugna på taklyft och vi rekomenderat firman i fråga. I ett tidigt skede utlovades det att "de skulle vara på plats till det var klart. Inte ens för att köpa material skulle nån försvinna från platsen. Allt som behövdes skulle levereras ut alternativt köras ut av byggledaren."

Nu har de sen veckor tillbaka gått vidare till ett annat bygge utan att slutföra hos oss. Vi kommer såklart ta upp det till allvarlig diskussion nästa gång vi lyckas fånga byggledaren, alternativt boka ett separat möte för det. Och kan dom då hantera det på ett snyggt sätt är allt glömt och förlåtet. Annars börjar det kosta pengar. Inte för oss...

Morrr...

  • Comments(0)//bygg.lillafamiljenblom.se/#post46

På G igen!

PlanerPosted by Anna Wed, September 19, 2007 10:14:35

Så!

Nu är killarna här igen och det börjar hända saker däruppe. Men till att börja med hade vi en reparatör här som skulle titta på vår värmepump som helt plötsligt lagt ner. Han hade aldrig varit med om att de brunnit i både utomhus och innomhus enheten och gissade på åsknedslag! Dyrt blev det, men varmt!
Bara att ringa försäkningsbolaget och be snällt att de ska öppna plånboken.

Byggkillarna har nu också på två dat satt igen alla för djupa spikhål i fasaden med latex. Så nu har vi ett prickigt hus. Smakfullt... Och så har de fäst balkarna till vårt altantak. Men jag tror inte vi gör i ordning det förrän i vår....

Dessutom har de börjat sätta gips på övervåningen och rummen blir så mycket mer definierade då! Längtar till de sätter in sista förnstret i köket och får skorstenen på plats med. Trasig värmepum och nermonterad skorsten är ingen hit i september kan jag meddela...

Ska leta fram blåslampan med och försöka få tag på vår målare med! Tänkt att det ska va så SVÅRT i bland!

Bilder kommer. Men kanske inte förrän... Framåt helgen...
//A

  • Comments(0)//bygg.lillafamiljenblom.se/#post45

Vitvaror...

PlanerPosted by Anna Wed, August 29, 2007 12:47:32

Nu har hällen, fläkten och diskmaskinen kommit! Vet inte när vi ska hinna få in det bara, i kväll ska jag till kiropraktorn och på fredag åker vi till Dalarna så torsdagkvällen måste väl ägnas åt packning och planering misstänker jag...

Och det är svårt att avgöra vad som har högst prio... Hällen eller diskmaskinen... smiley

Tyvärr var det ju en del fel i leveransen från Vedum, inget som egentligen är nån brådska med annat än skruvarna till skenorna till innerlådorna... (Skrev jag om det i förra inlägget?)
Så vi kan liksom inte flytta IN ordentligt i alla skåp! Mycket frustrerande! Resten spelar ingen roll, att vi har luckor med handtag på påverkar ju inte användningen... Hoppas skruvarna kommer med posten senast på måndag.

Det verkar ha löst sig med hon också. LG var mycket tillmötesgående. Förklarade att det var enkelt att flytta blecken lite i sidled och skickade ett brev med bekräftelse på att garantin fortfarande gäller trots att vi meckat lite själva med hon.

  • Comments(1)//bygg.lillafamiljenblom.se/#post44

Lite snabba bilder...

PlanerPosted by Anna Sun, August 26, 2007 14:10:47
Huset:
Blog ImageBara byggställningen som håller våra limträbalkar till utetaket står kvar. De ska fästa balkarna nsta gång de kommer ut och då slipper vi väl den sista ställningen med. Foder är uppsatta, men vi är inte nöjda med utförandet så de ska titta på det också och sen måste vi väl måla dom. Eftersom vi håller på att riva ut det sista i köket ser det väl stökigare ut än vanligt på altanen. Diskmaskinen brukar inte stå där...

Köket, lite mörk:
Blog ImageStefan håller på att dra om vattnet, det är därför vi har så mycket vattenflaskor stående på bänken. Och micron och kaffebryggaren ska ju inte heller stå där sen. Vi har skåp till ALLT nu. Inte en massa skrammel framme på bänkarna! Tyvärr har de som monterade hoarna i bänken tabbat sig och satt fästena i vägen för bräddavloppet... Mycket intelligent. Vi får se vad de säger om det i morgon...
Det är lite svårt att se på den mörka bilden (men jag orkar inte ta nån ny, de allra första tog jag med det lilla runda locket på...) Men längst bort blir inbyggd K/F. Där har de satt ena beslaget för högt.. Sen kommer diskmaskinspelaren och sen diskbänken.

Köket, lite suddig:
Blog ImageOch här har det blivit lite fel... De har satt beslag på alla skåpen... På tex de fyra översta ska det inte va några och så är det ett par till... Men de får skicka nya luckor helt enkelt. En av fyra spottar fick vi också, och bänkleverantören har missat en korgventil, en sjöljlåda och en skärbräda...
Men det är inte hela världen. Bara de rättar till det...
På den gamla verandadelen är det så mycket bråte... Kylen och frysen står där, den sista bänkskivan, resterande skåp och alla verktyg och lite gips. Ni får se den delen av köket när vi röjt lite.
Å vi har BELYSNING i taket! Spottarna är inkopplade! Och i morgon kommer antagligen vitvarorna! Tjoho!

  • Comments(0)//bygg.lillafamiljenblom.se/#post43

HJÄLP!

PlanerPosted by Anna Wed, August 15, 2007 16:56:27

Nu ÄR det mycket! Och Jag VET att jag skrivit det förr, men cheezus!!!

Målaren var här i går och vi kom överens om att han bara ska måla taket i köket och hallen innan vi sätter köket eftersom en del av köket ska tapetseras i efterhand (ovanför bänken) så det blir så lite att måla. Resten är ju mest fönster. Så då vill han ta detlilla i samband med övervåningen antar jag...

Så jag och S planerar att spika panel i kväll igen. Lugna puckar... Men sen ringer Vedumbilen och säger att vårt kök kommer I MORGON!!! Hallå, har vi TAPPAT en vecka, eller?!!??! Japp. My misstake!

Så vi kommer att få vika ihop vår soffa eller nåt för att ha nånstans att göra av hela köket, så ikväll blir det röja av! Ingen panel... Och så har jag bett byggledaren snacka med killarna om allt material som ligger på gården. Hälften av det (minst) ska härifrån men det kommer ju inte hinnas med till i morgon, så han har lovat att de ska rodda lite och flytta runt grejerna så det ska gå att ta sig in. Som det är nu är det en 10 cm bred "stig" melan pallarna med virke...
Där ska vi bära in ett helt kök... NOT!

  • Comments(0)//bygg.lillafamiljenblom.se/#post42
Next »